Biszkopt idealny!
Biszkopt idealny…!?
Przepis na biszkopt idealny dostałam od teściowej lata temu. Od tego momentu biszkopt zawsze wychodzi, jest pulchny, wysoki, idealnie nadaje się na podstawę dla tortów. Bez problemu przekroicie go dwa razy, nie będzie się kruszył, nie zrobią się dziury…nic z tych rzeczy!
Przepis jest banalny, nie rzucam nim o ziemię i nie stosuję innych dziwnych trików… wkładam do pieca i wyjmuję super ciacho!Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia – miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy ją do białek wcześniej zmiksowanych z cukrem i delikatnie łączymy. Możecie użyć miksera ale nie włączajcie go na najsilniejsze obroty. Na samym końcu do otrzymanej masy delikatnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko. Nie miksujemy! Składniki łączymy za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki do ciasta. Ja osobiście używam szpatułki, ułatwia ona również wydobycie całego ciasta z misy do formy. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut. Piec wcześniej nagrzewam – grzałka góra – dół. Formę smaruję margaryną i posypuję tartą bułką – bardzo drobno zmieloną.
Po pół godzinie pieczenia proponuję sprawdzić biszkopt drewnianym patyczkiem. Biszkopt powinien być delikatnie zarumieniony.
Owocowy krem
Krem do ciasta – ja zazwyczaj kupuję kupny krem i wzbogacam go serkiem mascarpone. W tym przypadku również tak zrobiłam. Do kremu dodałam świeże owoce: borówki i maliny. Biszkopt przekroiłam dwukrotnie, oczywiście żeby to zrobić musicie czekać aż biszkopt wychłodnieje. Ciasta nie nasączałam. Impreza była w niedzielę, wiec ciacho zrobiłam w sobotę tak aby przestało w lodówce kilka godzin. Odłożyłam garść malin i borówek do zamrażarki. Ostatecznie tort dokończyłam dnia następnego. Dzięki zamrożonym owocom tort wyglądał świeżo i pysznie gdy zawoziłam go na urodziny Kacperka. Gorę torcika delikatnie obsypałam cukrem pudrem, do owoców dodałam listy mięty.
Wsio 🙂
Jak smakował możecie przekonać się same… miłego pieczenia!
Dekoracja Hapy Birthday – Partybox.pl