Pulpety z gotowanego kurczaka – #zdrowegotowanie
Pulpety z gotowanego kurczaka – ten przepis wpadł mi w ręce gdy zostało mi gotowane mięso z rosołu. Po gotowaniu rosołu pozostaje nam zawsze dylemat, co zrobić z mięsem, na którym zupa się gotowała? Najprościej jest po prostu obrać je i wrzucić z powrotem do zupy. Najczęściej tak robimy, ale jeśli nie ma u Was amatorów na gotowane mięso, proponuję zrobić z niego pyszne pulpeciki. Są na pewno zdrowsze i chudsze. Mięsko rozdrobniłam w Babycook’u – Beaba Jest to wielofunkcyjne urządzenie do miksowania i gotowania na parze. Mój model wyposażony jest również w podgrzewacz do butelek. Babycook pozwoli Wam przygotować pełny posiłek dla Twojego dziecka. Gotuje na parze, blenduje lub sieka, rozmraża lub podgrzewa, w tym również butelki, nawet o dużej pojemności.
Marysia przed spaniem pije mleczko, taka butelka po wypiciu ląduje w Babycooku, który ma również funkcję sterylizatora. Urządzenie jest ciche i łatwe w obsłudze – jeden przycisk załatwia wszystko! Gotowanie to czysta przyjemność a dania w nim przygotowane są smaczne i zdrowe.
Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przygotowania jedzenia. Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą wylewamy. Takie gotowanie pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych.Wracając do przepisu, do zmielonego mięsa dodaje wyciśnięty na prasce czosnek i zioła. Możecie je przyprawić jak lubicie, ja już go nie solę, czosnek nadaje mu aromatu. Przed formowaniem klopsików dodaję jedno jajko i 4/5 łyżeczek kaszy manny lub kaszy kukurydzianej. Całość dokładnie wymieszaj. Z przygotowanej masy uformuj małe pulpety wielkości orzecha włoskiego. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, na niej ułóż pulpeciki, następnie wsadź do pieca na ok 15-20 minut.Sos – przygotowałam sos na bazie pomidorów z cebulką, czosnkiem i bazylią. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki oraz wycięłam gniazda nasienne, pokroiłam w drobne kawałki, podobnie jak czosnek i cebulkę. Składniki ponownie umieściłam w Babycooku.
Po ugotowaniu, zmiksowałam całość. Dosmaczam jogurtem i oregano-podaję z makaronem. U nas był to pełnoziarnisty spaghetti, ale polecam raczej penne, kokardki lub świderki, bo małe rączki lepiej sobie radzą z dużymi kształtami. Pulpeciki doskonale tutaj pasują, Mania zjadła wszystko, oczywiście zaczynając od mięska. Przygotowanie takiego obiadku nie jest wymagającym przedsięwzięciem, w okresie zachorowań na grypę czosnek i cebula jest tutaj bezcennym składnikiem. Cebuli i czosnkowi nie jest łatwo się przebić w kuchni. Cebula ma mocny smak i skłania do łez. Z kolei wadą czosnku jest intensywny zapach. Jednak z tymi warzywami powinien się przeprosić każdy, kto pragnie poprawić swoje zdrowie i wzmocnić organizm niezależnie od wieku. Cebula i czosnek mają niesamowite właściwości, nazywane często „naturalnymi antybiotykami”. Substancje zawarte w cebuli mają działanie przeciwkaszlowe, pewnie każdy z Was pił w dzieciństwie syrop z cebuli. Są to warzywa o niezwykle potężnym działaniu. Kto je spożywa regularnie z pewnością wzmocni swój układ odpornościowy. Potrawy z cebuli i czosnku pomagają skutecznie eliminować bakterie, grzyby i wirusy, nie dopuszczając do wielu chorób zakaźnych, dlatego w naszej kuchni są bardzo mile widziani.
Babycook – BeabaPolska
Ezpz – Tutaj
Śliniaczek Lassig – Tutaj
Personalizowana drewniana deska – Tutaj