Ciacho z budyniem …gdy nadchodzą goście
Ciasto z budyniem
Nie pamiętam kiedy ostatni raz coś piekłam. Na prawdę próbuję sobie przypomnieć ale nic z tego…
Dzisiaj miałam świetną motywację, przyjazd przyjaciół 🙂
Wybrałam ciacho łatwe, szybkie i pyszne.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
125 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
Krem:
2 budynie waniliowe
740 ml mleka
4 łyżki cukru jeżeli użyjecie budyniów bez dodatku cukru.
Wykonanie:
Wszystkie składniki połącz i ugniataj dopóki nie połączą się w jedną masę. Szklanki mąki nie powinny być czubate. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć możecie dodać odrobinę wody.
Ciasto podziel na trzy części, 1/3 odkładamy do zamrażalki.
Krem:
Wlej mleko do garnka i postaw na ogniu do zagotowania. Nie wlewaj jednak wszystkiego, odlej szklankę do kubka. Wsyp proszki budyniowe do kubka, gdzie odlałaś szklankę zimnego mleka. Rozmieszaj dokładnie budyniowy proszek z mlekiem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek – energicznie przy tym mieszając.
Polecam najpierw zrobić budynie. Przed wyłożeniem na ciasto powinny być wystudzone.Ja użyłam formy do tarty. 2/3 ciasta wyłóż na formie, zrób wyższy rant! Ciasto powinno być równomiernie rozprowadzone. Na ciasto wylej budynie, następnie wyciągnij z zamrażarki pozostałą część ciasta. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub urywaj drobne kawałki bezpośrednio na budyń. Postaraj się aby budyń był prawie całkowicie zakryty ciastem.
Piecz w temperaturze 185 stopni przez 30-35 minut. Ustaw piec – grzałka góra, dół.
Ciasto powinno być zarumienione.
Po wyciągnięciu z pieca pozostaw do ostygnięcia. Posyp cukrem pudrem.
Dodatki: bita śmietana, świeże owoce, sos czekoladowy.
Ciasto nie jest słodkie, proste, szybkie i bardzo łatwe w wykonaniu.
Smacznego 🙂
Drewniane personalizowane plastry – Crazyshop