Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
To zdecydowanie nasz ulubiony smakołyk do kawki. Drożdżowe ślimaki są dość czasochłonne ale wierzcie warto na nie czekać! Jest to przepis z aplikacji Cookidoo dedykowanej dla Thermomix’a. Bez problemu jednak zrobicie ślimaczki nie mając go w domu.
Składniki na 12 porcji:
300 g mleka
70 g cukru
120 g masła pokrojonego na kawałki
25 g drożdży świeżych, pokruszonych
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1 szczypta soli
olej
100 g mlecznej czekolady lub czekolady z orzechami, ostatnio dodałam właśnie takiej i kawałki orzechów były delikatnie wyczuwalne.
70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
15 g kakao naturalnego
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
100 g białej czekolady
30 g śmietany min 30% tłuszczu
Krok po kroku
- Do garnka wlać mleko, dodać 20 g cukru, 80 g masła i drożdże. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do momentu połączenia.
- Następnie dodajemy pozostałe 50 g cukru, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do miski wcześniej natłuszczonej olejem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- W blenderze rozdrabniamy mleczną czekoladę, następnie dodajemy cukier trzcinowy, kakao i cynamon. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy.
- 40 g masła roztopić w osobnym naczyniu.
- Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt ( 60 x 25 cm, grubość ok 5 mm).
Za pomocą pędzelka całe ciasto posmarować wcześniej rozpuszczonym masłem, następnie równomiernie posypać rozdrobnioną wcześniej czekoladą z cukrem i kakao. Zwinąć ciasto w roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków. Pokroić na 12 kawałków o grubości ok 5 cm. Ślimaczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze przeciętą stroną do góry, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st. C. Piec 22-25 minut. Upieczone ślimaczki wyjąć i odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę, dodać śmietanę i podgrzewać aby powstała jednolita konsystencja. Za pomocą łyżeczki polać ślimaczki białą czekoladą, tworząc wzorki.
Gotowe 🙂 Moja mała sugestia – najlepiej smakują z ciepłym mlekiem…. Pycha!