Zdrowe dziecko to szczęśliwe dziecko…#zdrowegotowanie
Zdrowe dziecko tryska energią, zazwyczaj je wszystko co mama poda, wyjątkiem są tutaj niejadki, które po prostu jeść nie lubią…
Ja nie wiem co to znaczy “niejadek”. Marysia lubi jeść, lubi smakować, zjada wszystko co dla niej przygotuję. W jedzeniu nie ma umiaru dlatego staramy się posiłki jeść wspólnie. Gdy pierwsza zje Mania, wówczas mimo skonsumowania swojej porcji zabiera się za nasze. Niestety często gdy mamy ochotę na coś między posiłkami chowamy się po kątach aby córcia nie widziała, że jemy…Zdrowa czy chora Mania zawsze ma apetyt. Jedzenie i kąpiel to dwie czynności które przynoszą jej ogromną przyjemność, zawsze wywołują radość i uśmiech na jej buzi.
Ostatnio postanowiłam zmienić menu. Co mnie do tego popchnęło…?
Choroba – najpierw rozłożyła Marysię a potem mnie. Zaliczyłyśmy już dwa pobytu w szpitalu. Mania przeszła swoje i zrobię wszystko co w moich siłach aby już tam nie wrócić. Dlatego zainteresowałam się tematem diety w chorobie.
Dieta w trakcie choroby jest bardzo istotnym elementem, stanowi wsparcie w trakcie leczenia, a także sama w sobie może być lekarstwem.Nie od dziś wiadomo, że zdrowy brzuszek to lepsza odporność. W trakcie choroby warto także wspomóc pracę jelit, nie obciążając ich produktami fermentującymi, tłustymi i wysoko glutenowymi.
Proste potrawy mogą nieść więcej korzyści nie zakłócając dodatkowo powrotu do zdrowia.
Postanowiłam temu tematowi poświęcić, więcej niż jeden post i zaproponować Wam przepisy, które są łatwe, szybkie a do tego pomogą dzieciaczkom powrócić do zdrowia.
U nas dzisiaj w roli głównej: dynia, marchew, cebula, czosnek i kasza jaglana czyli przepis na – Krem marchewkowo-dyniowy z kaszą jaglaną.
Idealne danie na każdą chorobę: szczególnie przy grypie, zapaleniu oskrzeli i biegunce. Łagodny i aksamitny krem nie podrażnia gardła, jest bogaty w beta-karoteny, przyczynia się do odbudowy błony śluzowej, a z dodatkiem imbiru rozgrzeje żołądek. Kasza jaglana pomoże przy uporczywym katarze.
Składniki:
1/2 dyni
3 marchewki średniej wielkości lub dwie duże
1 pietruszka
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
przyprawy: kurkuma, cynamon, liść laurowy, imbir, gałka muszkatałowa
pół płaskiej łyżki soli morskiejSposób przyrządzenia:
Rozgrzać 2 łyżki oliwy w garnku, dodać 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy i szczyptę cynamonu, następnie podgrzać składniki. Należy uważać, aby nie spalić przypraw. Wrzucić pokrojoną w ósemki cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć i dodać pokrojoną marchew, pietruszkę i dynię. Podsmażyć kilka minut, dodać resztę przypraw po szczypcie, 2 liście laurowe i 3 nasiona ziela angielskiego, dodać 2-3 łyżki wody podusić jeszcze parę minut. Zalać wrzątkiem, ok. 2 l, przykryć częściowo i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Posolić przed końcem gotowania. Wyjąć liść laurowy i zmiksować całość. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną.
* przy gorączce i biegunce nie dodajemy imbiru i czosnku.Marysia jadła te danie pierwszy raz, ja również, załapała się także babcia. Córeczka masowała się z radością po brzuszku, z pewnością będzie ono u nas częściej gościć. Zupa jest aksamitna, delikatna, z kaszą smakuje znakomicie. Pysznie, zdrowo do tego przepis jest banalnie prosty i szybki, dlatego zachęcam Was do wypróbowania tego dania.Zdrowe przepisy będą się u nas pojawiać przez kolejnych kilka tygodni a to wszystko dzięki akcji zorganizowanej przez firmy Beaba, EZPZ i Lassig. W akcji #zdrowegotowanie biorą również udział Ourtime.pl, Stashki.pl, Kuroniowa.com oraz Daria Rybicka Pierwszy przepis na dyniowe placuszki znajdziecie na www.Ourtime.pl
Babycook Beaba oraz Sztućce baba – TU
Talerzyk z podkładką EZPZ Polska – TU
Śliniak z kieszonką – TU
Sztućce – Beaba – TU